Reach truck English

Also possible on location

For drivers with and without experience

Spacious practical area

About the training

 

A Reach truck can be a dangerous vehicle, especially when heavy loads are being moved at great heights. A employee with a reach truck certificate is indispensable when it comes to working safely and responsible. At A.L.P. opleidingen you are assured of well-trained employees, resulting in a safe, efficient warehouse.

After a good theoretical preparation, the students start driving in practice. The students will practice with driving, pallets, crates, stacking, wide loads and with working safely at great heights. You learn all the tricks of the profession and how to secure your own safety and the safety of your colleagues. After participating in the training: ‘Safety certificate Reach truck’ you will have all the skills to work as a forklift driver, in any warehouse.

Your level and competences are tested during the practical part, so there is no separate final test.
The goal is that at the end of the training the students get off the reach truck as safe and responsible reach truck drivers.

We work by the rule that one teacher teaches a maximum of four students, we made this rule to make sure that every student gets full attention, instructions and the time they need.

We can arrange the forklift training at your warehouse of at one of our A.L.P. locations.
Normally the training lasts from 8 am until 4 p.m., but of course in consultation with you.

What will you learn?
  • Learn how to stack with pallets and gitterboxes
  • Placing pallets and boxes at height
  • All about the last diagram
  • Learn how to reverse safely with the reach truck
  • Extensive slalom exercises
  • Learn to place loads at height

Where can I take the training?

Culemborg

At your location

Which training is right for you?

Forklift and/or Reachtruck basic – no experience

Forklift – e-learning

Forklift and/or Reachtruck basic in Polish or Dutch

Agenda

Momenteel zijn er geen cursussen ingepland, bel naar 085-4873440 voor extra informatie.

Veel gestelde vragen

Nee, een heftruck certificaat is niet verplicht. Je zou denken dat er op deze vraag een heel duidelijk antwoord is, echter is dit niet het geval. Er is namelijk een grote Maar. Alles daarover lees je in dit artikel.

In de Arbowet staat namelijk dat het personeel dat een reachtruck bestuurt scholing gehad moet hebben en capabel moet zijn. Ook moet je dit kunnen aantonen (dit kan met een reachtruck certificaat). Vaak is het verzekeringstechnisch ook verplicht, een verzekering kan anders weigeren om de schade te vergoeden.

Onder de noemer heftruck/reachtruck vallen meerdere transportmiddelen, namelijk:

  • Vorkheftruck
  • Elektrische heftruck
  • Dieselheftruck
  • LPG Heftruck
  • Reachtruck
  • Elektrische palletwagen
  • Stapelaar
  • Orderpicktruck
  • Hand palletwagen

Let op: een heftruck certificaat is niet voor alle bovengenoemde transportmiddelen geldig, een heftruck certificaat is alleen geldig voor een Vorkheftruck, Elektrische heftruck, Dieselheftruck en een LPG Heftruck. Voor de andere transportmiddelen heb je een ander certificaat nodig. Wel bieden wij hiervoor combinatie opleidingen aan, waarin je in 1 dag 2 certificaten kan behalen!

Een heftruck/reachtruck certificaat is 5 jaar geldig. Daarna zult u hem moeten verlengen. Dit kunt u doen door middel van een herhalingscursus. Wij bieden een herhaling aan waarin u binnen een uur uw heftruck/reachtruck certificaat kan verlengen.

Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Het hangt van meerdere factoren af, namelijk:

  • Ben je bekend met een heftruck/reachtruck?
  • Heb je al vaker op een heftruck/reachtruck gereden of ga je voor het eerst een heftruck/reachtruck bedienen/ besturen?

Het kan zijn dat je het theorie gedeelte een beetje lastig vindt, maar onze ervaren docenten zullen je hierin goed kunnen ondersteunen. 

Dit is alleen mogelijk door middel van scholing. Een heftruck/reachtruck basis opleiding duurt bij ons 1 dag. Vooraf krijg je van ons het toegang tot het online lesboek. Wij raden aan om dit thuis door te nemen. Het eerste gedeelte van de dag zelf zal de theorie doorgenomen worden en zal er een theorietoets afgenomen worden. Het tweede deel van de dag zal de praktijk met aansluitend een praktijktoets plaatsvinden.

Nee, je hebt geen autorijbewijs nodig om op een heftruck/reachtruck te mogen rijden. 

Ja, je mag met een heftruck/reachtruck rijden op een openbare weg, echter moet je wel kunnen aantonen dat je voldoende kennis en ervaring hebt met de heftruck/reachtruck. Dit kun je goed aantonen met een heftruck/reachtruck certificaat.

Wettelijke eisen om een reachtruck te kunnen gebruiken op de openbare weg:
– Twee werkende lampen aan de voorzijde (zowel dim- als stadslicht)
– Twee werkende achterlichten
– Twee werkende remlichten
– Richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde
– Twee rode reflectoren aan de achterzijde
– Een rood reflecterende afgeknotte driehoek aan de achterzijde.
– Alle uitstekende delen zoals de vorm moeten worden afgeschermd.

De minimum leeftijd voor het zelfstandig besturen van een heftruck/reachtruck is 18 jaar. Maar een heftruck/reachtruck certificaat kun je halen vanaf 16 jaar. Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder de volgende voorwaarden:

  • Dat ze een heftruck/reachtruck opleiding gevolgd en gehaald hebben, dit moet aantoonbaar zijn (een heftruck/reachtruck certificaat is voldoende).
  • Er moet tijdens het bedienen structureel toezicht worden gehouden, zonder toezicht mag er niet gereden worden.

Wij bieden de heftruck/reachtruck opleiding aan in de volgende talen:

  • Nederlands
  • Engels
  • Pools

Dit kan. Een heftruck/reachtruck basis opleiding kan meetellen voor de nascholing van de code95.

Let wel op: alleen een basis opleiding heftruck/reachtruck in het Nederlands kan meetellen voor de code95 uren, dit geldt dus niet voor een heftruck/reachtruck herhaling of een heftruck/reachtruck basis opleiding in een andere taal!

De arbeidsomstandighedenwet is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen.

Heftruck rijden en Arbowet

Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, dit houdt dus ook in scholing voor werknemers, om zo de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

Bestuurders van een heftruck moeten dus goed opgeleid zijn en deze opleiding moet actueel zijn. Vandaar dat een heftruck certificaat 5 jaar geldig is. 

Bij controle op bovenstaande punten zal de werkgever moeten kunnen aantonen dat een heftruck bestuurder goed is opgeleid en dat het actueel is. Er moet kunnen worden aangetoond wanneer de bestuurder is opgeleid, door wie er is opgeleid en welke onderdelen behandelt zijn. Dit is natuurlijk veel makkelijker aan te tonen met een geldig heftruck certificaat.

Waaraan moet een heftruckopleiding dan voldoen?

Er moet theorie gegeven zijn en hierin moeten de volgende punten behandelt zijn: veiligheid en wetten en regelgeving.

Ook moet er praktijk gegeven zijn met de volgende onderwerpen: bediening, besturing, onderhoud en bijzondere verrichtingen.

Inspectie SZW

Het blijkt dat goed opgeleide heftruckbestuurders minder ongevallen veroorzaken dan bestuurders niet goed opgeleid zijn. De meest voorkomende oorzaak van een bedrijfsongeval is: Gebrek aan kennis en ervaring. 
Gevaarlijk werk is een belangrijk aandachtsgebied van de Inspectie SZW. Deze controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de Arbowet en alle regelgeving die daaruit voortkomt. 
Bedrijfsongevallen moeten altijd gemeld worden bij Inspectie SZW als er sprake is van een dodelijke afloop, ziekenhuisopname binnen 24 uur of bij blijvend letsel.

Afhankelijk van de situatie kan de Inspectie SZW het ongeval onderzoeken en zal daar een rapport over maken. In dit rapport zullen de volgende punten naar boven komen:

  • Hoe heeft het ongeval kunnen gebeuren?
  • Wat zijn de oorzaken van het ongeval?
  • Wie is er in gebreken gebleven?
  • Wat zijn de consequenties?

Verzekeringstechnisch

In Nederland is het verplicht om motorrijtuigen te verzekeren. Hiervoor is de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen opgesteld (WAM). Het maakt geen verschil tussen gekentekende en on gekentekende voortuigen of tussen rijden op eigen terrein of de openbare weg. Het is dus verplicht om je Heftruck te verzekeren. 
Mocht er een ongeval zich voordoen dan moet je kunnen aantonen dat de bestuurder goed opgeleid en capabel is. Dit is bijna niet te bewijzen zonder geldig heftruck certificaat.
Kun je dit niet bewijzen dan kan de verzekering ervoor kiezen om de schade niet te vergoeden. 
TIP: kijk ook goed naar wat voor verzekering je hebt, want niet alle verzekeringen vergoedde schade bij letsel aan de bestuurder.

Dus:

Een heftruck certificaat is niet verplicht, maar scholing voor het veilig werken met de heftruck eigenlijk wel.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?