Over de opleiding
In veel fabrieks- en assemblagehallen worden bovenloopkranen ingezet voor productie en onderhoudswerk waarbij efficiëntie en uitvaltijd belangrijke factoren zijn.
De bovenloopkraan, ook wel brugkraan genoemd, wordt ingezet om hijswerken uit voeren en lasten te verplaatsen binnen een werkplaats.
Aan het verplaatsen van zware lasten zijn risico’s verbonden, als een zware last ongecontroleerd naar beneden komt kunnen er ernstige ongelukken ontstaan en kunnen mensen gewond raken of erger. Daarnaast kunnen machines en andere materialen worden beschadigd. Bij onjuist gebruik (gebrek aan kennis en vaardigheid) zijn deze risico’s onaanvaardbaar hoog en is de kans op ongelukken erg groot.
Wijzigingen in de Arbowet hebben geleid tot een grotere verantwoordelijkheid bij werkgevers op het gebied van veiligheid. Doelstelling van deze opleiding is bewustwording van veiligheid op de werkplek en instructie voor het veilig bedienen van de bovenloopkraan.
Het verkort leer traject (VLT) is de perfecte oplossing voor iedereen die regelmatig de bovenloopkraan bedient. In grote (productie) hallen zijn vaak een of meerdere bovenloopkranen aanwezig en deze worden veel gebruikt. Het VLT is een uitkomst omdat een bovenloopkraan en werknemers maar kort uit de roulatie genomen worden. De daadwerkelijke tijd die de medewerker niet kan werken tijdens de VLT-cursus bedraagt slechts één uur. In dit uur wordt de cursist getoetst op zijn theoretische kennis waarna een praktijktest volgt waarbij de praktische competenties en vaardigheden worden getoetst. De cursist krijgt in voorbereiding tot het verkorte leer traject een cursusboek toegestuurd door A.L.P.Opleidingen. Hierin studeert hij of zij eerst zelf op de theorie. De toetsing gebeurt altijd één op één, dus per cursist een assessor. Op deze manier kan de assessor zijn volle aandacht aan de cursist schenken. Na het met goed gevolg doorlopen van de theorie- en praktijktest is de cursist weer gecertificeerd.
Wat gaat u leren?
- Wetgeving omtrent ARBO en veiligheid op de werkvloer
- Verantwoordelijkheden en risico’s
- Soorten hijs- en transportmiddelen
- Hulpmiddelen bij het hijsen
- Veiligheid voor, tijdens en na het werk
- Maximale belasting
Waar is de opleiding te volgen?
Bij u op locatie
Nader te bepalen
Welke opleiding past bij u?
1 dag training – geen ervaring
Bovenloopkraan
1 - daagse opleiding- *Prijzen zijn excl. BTW
- *Particulieren zijn vrijgesteld van de BTW
Verkort Leer Traject
In 1 uur opgeleid- *Prijzen zijn excl. BTW
- *Particulieren zijn vrijgesteld van de BTW
Agenda
Deze opleidingen worden niet van te voren ingepland. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Veel gestelde vragen
Het antwoord op bovenstaande vraag is: Nee, een Bovenloopkraan certificaat is niet verplicht. MAAR In de Arbowet staat dat het personeel dat een Bovenloopkraan bestuurt scholing gehad moet hebben en capabel moet zijn. Ook moet je dit kunnen aantonen (dit kan met een Bovenloopkraan certificaat). Vaak is het verzekeringstechnisch ook verplicht, een verzekering kan anders weigeren om de schade te vergoeden.
Een Bovenloopkraan certificaat is 5 jaar geldig. Wanneer uw certificaat bijna verlopen is, kunt u de herhalingsopleiding volgen.
Dit is alleen mogelijk door middel van scholing. Een Bovenloopkraan basis opleiding duurt bij ons een dag. Vooraf krijg je van ons toegang tot het online lesboek. Wij raden aan om dit thuis door te nemen. Het eerste gedeelte van de opleidingsdag zal de theorie doorgenomen worden en is er aansluitend een theorie toets. Het tweede deel van de dag zal de praktijk met aansluitend een praktijktoets plaatsvinden.
Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om een Bovenloopkraan te mogen bedienen.
De minimum leeftijd voor het bedienen van een Bovenloopkraan is 18 jaar. Ook is het belangrijk dat de persoon in kwestie goed opgeleid en capabel is.
Wij bieden de Bovenloopkraan opleidingen aan in de volgende talen:
- Nederlands
- Engels
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.