6 tips voor het veilig werken met een hoogwerker

In Nederland zijn de eisen voor het werken met een hoogwerker vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Hierin staat beschreven hoe werkgevers en werknemers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving. De begrippen zijn soms alleen redelijk vaag. Daarom geven we hier wat praktijktips als het gaat om veilig werken met een hoogwerker.

Controleer eerst de materialen en omgeving

Een hoogwerker moet, voordat hij gebruikt mag worden, een ingebruiknamekeuring hebben ondergaan. Deze keuring wordt meestal door de fabrikant verricht. Kijk altijd of de hoogwerker deze keuring heeft ondergaan en of er ook documenten van jaarlijkse herkeuring aanwezig zijn in de documentenbak van de hoogwerker.

Zorg ook dat je bekend bent met de bediening van de hoogwerker. Rijd er eerst mee rond zonder de werkbak omhoog te bewegen en zorg dat je dit intuïtief kunt.

Controleer of er geen loszittende onderdelen zijn en of de hoogwerker geen olie lekt. Het kan zeer gevaarlijke situaties opleveren als je hier pas achter komt wanneer de werkbak op hoogte is.

Plan wat je gaat doen voordat je gaat rijden. Bekijk je route en controleer vooral ook de ondergrond. Een hoogwerker is zwaar, dus een zwakke ondergrond kan fataal zijn. Daarnaast kan het rijden door een kleine kuil grote gevolgen hebben wanneer je met de werkbak omhoog rijdt. Daarover gesproken: beperk het rijden wanneer de werkbak omhoog is tot een minimum. Wanneer mogelijk laat je deze eerst zakken voordat je naar een nieuwe werkplek rijdt.

Als laatste, zorg er voor dat de vloer netjes is. Als er troep op de grond ligt en je rijdt daar overheen, dan kan dat de hoogwerker gevaarlijk doen kantelen.

Houd je aan de regels in het bedrijf

Vaak is er in het bedrijf een BVR (Bedrijf Verkeer Reglement) opgesteld. Dit zijn de interne verkeersregels van het bedrijf. Zorg er voor dat je deze kent en dat je je er aan houdt. Rijd bijvoorbeeld niet te hard, rijd alleen op plekken waar je mag rijden en rijd niet op gladde en steile hellingen. Houd je ook altijd aan de geldende transportroutes.

Draag ook altijd het valharnas. Mocht de hoogwerker toch omvallen, dan beschermt het harnas je tegen het risico dat je uit de werkbak geslingerd wordt.

6 tips voor veilig werken met een hoogwerker
Alles op een rijtje
  • Is de hoogwerker gekeurd?
  • Heb je geoefend met de bediening?
  • Is de hoogwerker technisch OK?
  • Is de vloer vlak, netjes en schoon?
  • Ken je de interne verkeersregels?
  • Draag je een valharnas?
Mockup - studiegids A.L.P. Opleidingen
Alle opleidingen overzichtelijk op een rij?

Vul onderstaand formulier in en download onze  studiegids!

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?