Autolaad­kraan (U17-1)

Ook op locatie mogelijk

Ook voor beginners

Ruim praktijkgedeelte

Over de opleiding

 

Een autolaadkraan is voor chauffeurs een belangrijk hulpmiddel om het laden en lossen efficiënt te laten verlopen. Het is Certificaat wat u hiervoor dient te behalen is bedoelt voor personen die gebruik gaan maken van een autolaadkraan tot 10 t/m. Dit houd in dat de chauffeur mag laden en lossen doormiddel van de levering van de vrachtwagen te hijsen en naast de wagen mag worden neergezet.

In onze opleiding leren de cursisten de basiskennis en doen voldoende vaardigheden op om met de autolaadkraan bewust en veilig te kunnen werken. Ze leren te herkennen wanneer deze middelen goedgekeurd zijn en wanneer niet. Ook krijgt de cursist les in veiligheidsaspecten bij het gebruik van de kraan. Daarnaast word er gekeken naar de behendigheid. Dit houd in of de cursist de autolaadkraan onder controle heeft en of er netjes mee word gewerkt. Door deze opleiding kunt u het autolaadkraan certificaat behalen. Met dit diploma toont u aan dat u voldoende kennis heeft om de werkzaamheden bewust en veilig uit te voeren.

Wat gaat u leren?

  • Veilig, bewust en efficiënt omgaan met de autolaadkraan
  • Algemene veiligheid volgens de Arbo wetgeving
  • Soorten autolaadkranen
  • Bediening van de autolaadkraan en stempels
  • Controleren van de autolaadkraan (veiligheidsvoorzieningen)
  • Dagelijkse onderhoud
  • Bediening en besturing van de autolaadkraan
  • Laden en lossen van de lading
  • Aanslaan van lasten

Waar is de opleiding te volgen?

Bij u op locatie

Nader te bepalen

Agenda

Deze opleidingen worden niet van te voren ingepland. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

Het antwoord op bovenstaande vraag is: Nee, een Autolaadkraan certificaat is niet verplicht. MAAR In de Arbowet staat dat het personeel dat een Autolaadkraan bestuurt scholing gehad moet hebben en capabel moet zijn. Ook moet je dit kunnen aantonen (dit kan met een Autolaadkraan certificaat). Vaak is het verzekeringstechnisch ook verplicht, een verzekering kan anders weigeren om de schade te vergoeden.

Een autolaadkraan certificaat is 5 jaar geldig. Wilt u het certificaat behouden dient u opnieuw een autolaadkraan opleiding te volgen.

Dit is alleen mogelijk door middel van scholing. Een Autolaadkraan opleiding duurt bij ons een hele dag. Vooraf krijg je toegang tot het online lesboek. Wij raden aan om dit thuis door te nemen. Het eerste gedeelte van de dag zal de theorie doorgenomen worden met aansluitend een theorietoets. Het tweede gedeelte van de dag zal de praktijk aan bod komen met daaraan aansluitend een praktijk toets.

Om een autolaadkraan te mogen bedienen heb je een deskundigheidsbewijs nodig. Ons certificaat voldoet hieraan. Om chauffeur autolaadkraan te zijn heb je een geldig rijbewijs C nodig en een deskundigheidsbewijs.

Dat kan zeker. Een opleiding autolaadkraan kan meetellen voor 7 uur nascholing. 

Om een autolaadkraan zelfstandig te mogen bedienen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ook moet je een opleiding gevolgd hebben en capabel zijn. Dit moet je kunnen bewijzen. Ons certificaat voldoet als bewijs.

Nee dit mag niet! Omdat een autolaadkraan zware ladingen hoog kan hijsen en verplaatsen zijn er gevaren verbonden aan het werken met de autolaadkraan. Om deze reden moet de autolaadkraan regelmatig aan een controle onderworpen worden.

Voordat de autolaadkraan in Europa ingezet mag worden, moet hij een typegoedkeuring ondergaan zoals vastgelegd in de Europese richtlijn 89/392/EEG. 

Nadat de autolaadkraan in gebruik is genomen, moet deze zoals in het Warenwetbesluit machines één keer per 12 maanden gekeurd worden.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?