Elektrische pallettruck

Ook op locatie mogelijk

Ideaal voor beginners

Ruim praktijkgedeelte

Over de opleiding

 

In het verleden werd veel werk met de hand gedaan, arbeidsintensief en met een risico op slijtage van het lichaam en dergelijke. Inmiddels is de elektrische pallettruck niet meer weg te denken bij intern transport, het picken van orders in magazijnen, logistieke centra en bij het lossen van vrachtwagens op locatie.

De elektrische pallettruck (EPT) zorgt voor veel gemak en efficiency, maar de EPT kan ook gevaar opleveren. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje.
De overheid heeft in de Arbowet regels opgesteld die er voor moeten zorgen dat werknemers voldoende zijn voorgelicht en opgeleid om veilig te kunnen werken. Daarom is het goed om iedereen die met een elektrische pallettruck werkt op te leiden zodat ze voldoende kennis en vaardigheden in huis hebben en in het bezit zijn van een geldig certificaat om die deskundigheid aan te tonen.

Deze workshop is gericht op het veilig bedienen van de EPT waarbij punten als stabiliteit, belastbaarheid en hydrauliek worden behandeld. Het doel is dus om de medewerker verantwoord en veilig de EPT bedient en dat deze zich er van bewust is dat onverschilligheid en onoplettendheid grote gevolgen kan hebben. Tijdens deze opleiding leren de cursisten de basiskennis en doen voldoende vaardigheden op om veilig, efficiënt en verantwoord met de elektrische pallettruck te werken.

Het verkort leer traject (VLT) is de perfecte oplossing voor zeer ervaren chauffeurs van de elektrische pallettruck. In veel bedrijven rijden meerdere van deze voertuigen rond en deze worden vaak intensief gebruikt. Het VLT is een uitkomst omdat de voertuigen en chauffeurs maar kort uit de roulatie genomen worden. De daadwerkelijke tijd die de chauffeur niet kan werken tijdens de VLT cursus bedraagt slechts één uur. In dit uur wordt de cursist getoetst op zijn theoretische kennis waarna een praktijktest volgt waarbij de praktische competenties en vaardigheden worden getoetst. De cursist krijgt in voorbereiding tot het verkorte leer traject een cursusboek toegestuurd door A.L.P. opleidingen. Hierin studeert hij of zij eerst zelf op de theorie. De toetsing gebeurt altijd één op één, dus per cursist een assessor. Op deze manier kan de assessor zijn volle aandacht aan de cursist schenken. Na het met goed gevolg doorlopen van de theorie- en praktijktest is de cursist weer gecertificeerd.

Wat gaat u leren?

 • Wetgeving omtrent ARBO en veiligheid op de werkvloer
 • Lastgrafiek en belasting
 • Onderhoud en techniek
 • Rijklaar controle
 • Bediening en besturing
 • Pallet en inrijstellingen
 • Oefeningen (slalom, helling)

Waar is de opleiding te volgen?

Culemborg

Bij u op locatie

A.L.P. Culemborg

Welke opleiding past bij u?

1 dag training – geen ervaring

VLT – ervaren

Agenda

Deze opleidingen worden niet van te voren ingepland. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

Het antwoord op bovenstaande vraag is: Nee, een EPT certificaat is niet verplicht. MAAR In de Arbowet staat dat het personeel dat een EPT bestuurt scholing gehad moet hebben en capabel moet zijn. Ook moet je dit kunnen aantonen (dit kan met een EPT certificaat). Vaak is het verzekeringstechnisch ook verplicht, een verzekering kan anders weigeren om de schade te vergoeden.

Een EPT certificaat is 5 jaar geldig. Daarna zult u hem moeten verlengen. Dit kunt u doen door middel van een herhalingscursus. Wij bieden een herhaling aan waarin u binnen een uur uw EPT certificaat kan verlengen.

Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Het hangt van meerdere factoren af, namelijk:

 • Ben je bekend met een EPT?
 • Heb je al vaker met een EPT gereden of ga je voor het eerst een EPT bedienen/ besturen?

Het kan zijn dat je het theorie gedeelte een beetje lastig vindt, maar onze ervaren docenten zullen je hierin goed kunnen ondersteunen. 

Dit is alleen mogelijk doormiddel van scholing. Een EPT basis opleiding duurt bij ons een halve dag. Vooraf krijg je van ons toegang tot het online lesboek. Wij raden aan om dit thuis door te nemen. Het eerste gedeelte van de elektrische pallettruck opleiding zal de theorie doorgenomen worden en zal er een theorie toets afgenomen worden. Het tweede deel van de dag zal de praktijk met aansluitend een praktijktoets plaatsvinden.

Nee, je hebt geen autorijbewijs nodig om  een EPT te mogen bedienen. 

De minimumleeftijd voor het besturen van een EPT is 16 jaar. Vanaf je 16de jaar kun je ook een certificaat behalen voor de EPT. Echter mag je dan tot je 18de alleen de EPT besturen onder toezicht van een meerderjarige collega met geldig EPT certificaat.

Wij bieden de EPT opleiding aan in de volgende talen:

 • Nederlands
 • Engels
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?