Hoogwerker

Ook op locatie mogelijk

Geen ervaring nodig

Ruim praktijkgedeelte

Over de opleiding

 

In het bedrijfsleven is een hoogwerker een belangrijk hulpmiddel geworden, hiermee kom je namelijk makkelijker op moeilijk bereikbare plaatsen. Vaak worden er ladders gebruikt voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte, maar daar komt steeds vaker een hoogwerker voor in de plaats. Een hoogwerker is veiliger dan ladders en het gebruik er van wordt daarom ook gestimuleerd.

Maar voor het veilig bedienen van hoogwerkers is specifieke deskundigheid nodig, door wijzigingen in de Arbowet is er een grotere verantwoordelijkheid voor werkgever en werknemer op het gebied van veiligheid. De bediener van de hoogwerker moet op de hoogte zijn van risico’s en te nemen veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van de hoogwerker. Daarbij moet je niet alleen denken aan de veiligheid bij het gebruik, maar bijvoorbeeld ook aan valbeveiliging en het afbakenen van de omgeving van de hoogwerker.

Tijdens deze opleiding worden aanwijzingen gegeven voor een veilig en verantwoord gebruik van hoogwerkers en overige technische voorzieningen. Daaropvolgend worden tijdens het praktijkgedeelte de specifieke bedieningsvaardigheden van een hoogwerker getoetst.

Het verkort leer traject (VLT) is de perfecte oplossing voor zeer ervaren chauffeurs van de hoogwerker. In veel bedrijven rijden meerdere van deze voertuigen rond en deze worden vaak intensief gebruikt. Het VLT is een uitkomst omdat de voertuigen en chauffeurs maar kort uit de roulatie genomen worden. De daadwerkelijke tijd die de chauffeur niet kan werken tijdens de VLT cursus bedraagt slechts één uur. In dit uur wordt de cursist getoetst op zijn theoretische kennis waarna een praktijktest volgt waarbij de praktische competenties en vaardigheden worden getoetst. De cursist krijgt in voorbereiding tot het verkorte leer traject een cursusboek toegestuurd door A.L.P. opleidingen. Hierin studeert hij of zij eerst zelf op de theorie. De toetsing gebeurt altijd één op één, dus per cursist een assessor. Op deze manier kan de assessor zijn volle aandacht aan de cursist schenken. Na het met goed gevolg doorlopen van de theorie- en praktijktest is de cursist weer gecertificeerd.

Wat gaat u leren?

  • Wetgeving omtrent ARBO en veiligheid op de werkvloer
  • Verantwoordelijkheid
  • Welke typen hoogwerkers zijn er?
  • Technische basiskennis
  • Begrippen en opschriften
  • Stabiliteit
  • Onderhoud
  • Veiligheid

Waar is de opleiding te volgen?

Bij u op locatie

Nader te bepalen

Welke opleiding past bij u?

1 dag training – geen ervaring

VLT – ervaren

Agenda

Deze opleidingen worden niet van te voren ingepland. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

  • Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers
  • Categorie 1B: Telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels.
  • Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.
  • Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

10 soorten hoogwerkers uitgelegd:

1. Elektrische schaarhoogwerker op banden. 
Beweging: Horizontaal
Ondergrond: Geschikt voor een vlakke ondergrond en hoofdzakelijk voor binnen werkzaamheden.
Voor wie? Onder andere voor installatiebedrijven, schilders, bedrijven welke bovenloopkranen en overheaddeuren keuren en onderhouden en voor onderhoudswerkzaamheden binnen bedrijfspanden.

2. 4×4 schaarhoogwerker op banden met verbrandingsmotor.
Beweging: Horizontaal
Ondergrond: Zowel voor verhard als onverharde ondergrond, hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden.
Voor wie? Onder andere (staal)bouw, installatiebedrijven, onderhoudswerkzaamheden aan panden en montage van gevelbeplating.

3. Schaarhoogwerker op rupsen met verbrandingsmotor.
Beweging: Horizontaal
Ondergrond: Geschikt voor verhard en onverharde ondergrond en hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden. Door zijn rupsonderstel heeft dit type machine een kleinere bodemdruk dan een 4×4 schaar op banden.
Voor wie? Onder andere (staal)bouw, installatiebedrijven, fruit plukken, onderhoudswerkzaamheden aan panden en montage gevelbeplating.

4. Spinhoogwerker
Beweging: Roterende bovenwagen met telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging.
Ondergrond: Geschikt voor verhard en onverharde ondergrond, hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden. Door zijn rupsonderstel heeft dit type machine voor zijn werkbereik een relatief klein eigen gewicht en compacte afstempeling. Machine dient voor gebruik op hoogte altijd waterpas afgestempeld te staan.
Voor wie? Onder andere schilders, snoei werkzaamheden, schoonmaakbedrijven, zonnepaneel reiniging, ongediertebestrijding, installatiebedrijven op onverharde ondergrond, onderhoudswerkzaamheden aan panden.

5. Auto Hoogwerker
Beweging: Roterende bovenwagen met telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging.
Ondergrond: Geschikt voor verhard en onverharde ondergrond en hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden. Machine dient voor gebruik op hoogte altijd waterpas afgestempeld te staan.
Voor wie? Onder andere schoonmaak bedrijven, reclame bedrijven voor het ophangen van spandoeken, zonnepaneel reiniging, snoeiwerkzaamheden, onderhoud aan straatverlichting en verkeerslichten.

6. Telescoophoogwerker op banden.
Beweging: Roterende bovenwagen met telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging.
Ondergrond: Geschikt voor verhard en onverharde ondergrond en hoofdzakelijk voor buiten werkzaamheden.
Voor wie? (Staal)bouw, schoonmaakbedrijven, snoei werkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden aan panden en servicewerkzaamheden bij fabrieken.

7. Telescoophoogwerker op rupsen.
Beweging: Roterende bovenwagen telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging.
Ondergrond: Onverharde ondergrond hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden.
Voor wie? Onder andere (staal)bouw, snoei werkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden aan panden, montage van dak- en gevelbeplating en ophangen van veiligheidsnetten.

8. Kniktelescoophoogwerker
Beweging: Roterende bovenwagen met telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging.
Ondergrond: Verharde en onverharde ondergrond hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden. Machine is door zijn extra knik compacter en geschikter voor het gebruik in beperkte ruimte dan een telescoophoogwerker.
Voor wie? Onder andere: (staal)bouw, snoeiwerkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden aan panden, montage van dak en gevelbeplating en onderhoudswerkzaamheden in fabriekshallen.

9. Aanhanger hoogwerker
Beweging: Roterende bovenwagen met telescoperende arm voor horizontale en verticale beweging..
Ondergrond: Verharde en onverharde ondergrond hoofdzakelijk voor buitenwerkzaamheden. De aanhanger hoogwerker dient voor gebruik op hoogte altijd waterpas afgestempeld te staan.
Voor wie? Onder andere schilders, bedrijven in onderhoud van zonwering, snoei werkzaamheden, schoonmaak bedrijven, onderhoudswerkzaamheden aan panden.

10. Masthoogwerker
Beweging: Horizontaal telescoopmast, sommige modellen hebben ook een jib, waardoor er ook een beperkte zijdelingse beweging mogelijk is.
Ondergrond: Vlakke ondergrond en hoofdzakelijk voor binnen werkzaamheden
Voor wie? Installatiebedrijven, schilders, bedrijven welke in een beperkte ruimte boven machines moeten werken, onderhoudswerkzaamheden binnen bedrijfspanden.

Wij bieden een hoogwerker opleiding aan op maat. Dit houdt in dat onze docent op locatie komt en de opleiding aanpast naar de hoogwerker waarmee gewerkt wordt. 

Het antwoord op bovenstaande vraag is: Nee, een hoogwerker certificaat is niet verplicht. MAAR In de Arbowet staat dat het personeel dat een hoogwerker bestuurt scholing gehad moet hebben en capabel moet zijn. Ook moet je dit kunnen aantonen (dit kan met een hoogwerker certificaat). Vaak is het verzekeringstechnisch ook verplicht, een verzekering kan anders weigeren om de schade te vergoeden.

Een hoogwerker mag je pas besturen vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Een hoogwerker mag alleen bediend worden door iemand van minimaal 18 jaar oud, die geschoold en capabel is. Ook is het belangrijk dat deze persoon de specificaties en handleiding kent van de hoogwerker voordat de persoon in kwestie de hoogwerker gaat bedienen.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?