De vijf voordelen van het heftruckcertificaat

Het lijkt zo gemakkelijk om iemand te leren op een heftruck te rijden. Vooral jonge vakantiekrachten vinden het uiteraard leuk om op een groot, gemotoriseerd voertuig rond te rijden. Maar heeft u wel goed nagedacht over de risico’s en de aansprakelijkheid, mocht het verkeerd gaan?

Wist u bijvoorbeeld dat de arbodienst heeft bepaald dat jongeren onder de zestien niet op een heftruck mogen rijden? Jongeren vanaf zestien mogen dit wel, maar uiteraard alleen wanneer ze in bezit zijn van een heftruckcertificaat. Daarnaast mag een zestien- of zeventienjarige alleen onder deskundig toezicht een heftruck besturen, ook al is hij of zij in het bezit van een heftruckcertificaat.

U kunt de veiligheid op de werkvloer verbeteren en zo niet alleen betere werkomstandigheden creëren maar ook uw bedrijfsrisico’s verkleinen. Hoe dat moet? Lees snel verder!

Gecertificeerd personeel vermijdt onveilig gedrag

In veel bedrijven wordt tijdens vakanties gebruik gemaakt van vakantiekrachten. Vooral in bedrijven waar veel seizoensarbeid plaatsvindt zien we dit verschijnsel. Dit kan ertoe leiden dat er niet-gecertificeerde heftruckchauffeurs rondrijden, die zich niet bewust zijn van de risico’s totdat het te laat is.

Tijdens het behalen van een heftruckcertificaat wordt dan ook uitgebreid ingegaan op de veiligheidsaspecten van het rijden met een heftruck. Gecertificeerd personeel zal zich dan ook beter bewust zijn van de risico’s en die vermijden.

Kennis over het juiste gebruik

Gecertificeerde heftruckchauffeurs weten waar ze mee bezig zijn. Het verkeerd gebruik van bijvoorbeeld voorzetapparatuur kan tot zeer onveilige situaties leiden. Ook bijvoorbeeld dagelijks of ander periodiek onderhoud van een heftruck is iets waar een gecertificeerde chauffeur van op de hoogte is.

De chauffeurs zijn in de praktijk beoordeeld

Tijdens het behalen van een heftruckcertificaat zijn de chauffeurs in de praktijk beoordeeld door een ervaren chauffeur. Eventuele fouten worden direct gezien en gecorrigeerd. Vaak wordt gedacht dat het überhaupt kunnen rijden met een heftruck een automatisch brevet van vermogen is. Dat er zich praktijksituaties kunnen voordoen waar de chauffeur niet voor getraind is, blijkt dan pas als het te laat is en er misschien wel gewonden zijn gevallen.

Werkgeversrisico neemt af

Zeker als het jonge chauffeurs betreft kan er nogal eens roekeloos rijgedrag worden vertoond. Als werkgever bent u altijd aansprakelijk voor de eventuele schade die door uw heftruckchauffeur wordt veroorzaakt. Een goed opgeleide heftruckchauffeur zal minder risico nemen en zich beter bewust zijn van de (on)mogelijkheden van de heftruck. Een goed getrainde heftruckchauffeur kan uw werkgeversrisico dus verkleinen.

De vijf voordelen van een heftruckcertificaat

Uw verzekering dekt eventuele ongevallen

U weet nu dus dat een gecertificeerde heftruckchauffeur beter zal letten op veiligheidsaspecten, goed weet hoe hij of zij de heftruck en voorzetapparatuur moet gebruiken, in de praktijk beoordeeld is door ervaren chauffeurs en voor een lager werkgeversrisico zorgt. Dat laatste punt is nog uit te breiden met de dekking van uw verzekering. Een verzekeringsmaatschappij trekt zich in de regel namelijk direct terug wanneer blijkt dat een ongeval heeft plaatsgevonden als daar een niet-gecertificeerde heftruckchauffeur bij betrokken is. Dit kan een enorme kostenpost opleveren die een serieuze aanslag kan plegen op uw solvabiliteit.

Wat kunt u doen?

We hebben u de voordelen van gecertificeerd heftruckpersoneel genoemd. Nu is het tijd om in actie te komen! Zorg dat uw personeel veilig en gecertificeerd rondrijdt, kijk op https://alpopleidingen.nl/heftruck-en-reachtruck/ om onze hef- en reachtruck opleidingen te bekijken en direct een vrijblijvende, passende prijsopgave op te vragen.

Blijf er bovenop zitten!

U kunt ervoor kiezen uw heftruckchauffeurs één keer in de vijf jaar een nascholing te laten volgen om te voldoen aan de eisen. Vaak wordt deze optie gekozen uit economische overwegingen, iets dat te begrijpen is. Het hoeft echter helemaal niet duurder te zijn om uw heftruckchauffeurs ieder jaar bij te scholen. Dit kan bijvoorbeeld met een VLT (verkort leertraject) opleiding van A.L.P. Opleidingen: https://alpopleidingen.nl/heftruck-en-reachtruck/verkortleertraject/.

Het grote voordeel van het verkort leertraject heftruckcertificaat is dat de kennis van uw medewerkers ieder jaar even opgefrist wordt in plaats van maar één keer per vijf jaar. Daarnaast laat u hiermee zien dat u veiligheid serieus neemt.

Mockup - studiegids A.L.P. Opleidingen
Alle opleidingen overzichtelijk op een rij?

Vul onderstaand formulier in en download onze  studiegids!

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?