Waarom VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Anders dan deze afkorting doet vermoeden, is het VCA certificaat niet alleen toepasbaar in de bouw. Met een Vca-certificaat legt uw bedrijf de basis om iedere dag weer veilig en gezond te werken.

Waarom is VCA belangrijk?

Met het certificaat toon je aan dat je beschikt over de basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Je kunt dus veilig werken, houdt rekening met het milieu en met de gezondheid van jezelf en anderen. Het doel is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken om zo bedrijfsongevallen te voorkomen.

Waarom VCA? Overzicht ongevalsmeldingen 2017-2021

Net als in eerdere jaren vielen in absolute zin de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen in de sectoren industrie, bouwnijverheid, handel en vervoer en opslag.

Dodelijke ongevallen 2021:

Incidenten tijdens werk met een dodelijke afloop 2021

Dodelijke ongevallen 2022:

Incidenten tijdens werk met een dodelijke afloop 2022

Voor wie is VCA belangrijk?

VCA is bedoeld voor werknemers, leidinggevenden en zzp’ers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren.
Bij onderstaande sectoren heb je hier al gauw mee te maken:

  • Binnenvaart
  • Meubelbranche
  • Bouw
  • Petrochemische en offshore industrie
  • Groenvoorziening
  • Uitzendbureau’s
  • Beveiligingsfirma’s
  • Schoonmaakbranche
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • Scheepsbouw
  • Transport
  • Logistiek

Is het verplicht?

Nee, VCA is wettelijk gezien niet verplicht. Maar een Vca-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Het kan dus zo zijn dat de opdrachtgever eist dat de werknemers op de locatie allemaal in bezit moeten zijn van een VCA. Dat ze anders niet op locatie mogen werken. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. Met een Vca-certificaat kunnen bedrijven namelijk aantonen dat zij voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet.

Verschil VCA Basis en VCA VOL

Wanneer je leiding geeft aan medewerkers op een locatie waar VCA verplicht is gesteld, dien je in het bezit te zijn van het VCA VOL certificaat. Dit geldt ook voor ZZP’ers. Voor alle andere medewerkers is het Basis VCA certificaat voldoende.

Met het VCA VOL diploma laat je zien dat je veilig werkzaamheden kunt uitvoeren in een risicovolle omgeving. Als operationeel leidinggevende of zzp’er laat je zien dat je kennis hebt van de wet-en regelgeving, je gevaarlijke situaties kunt herkennen en weet hoe je deze kunt voorkomen. Om voor het examen te slagen dien je minstens 65% van het totaal aantal punten te behalen. Het aantal vragen dat hiervoor juist beantwoord dient te worden is niet exact te benoemen, omdat in het examen gewerkt wordt met verschillende vraag- en antwoord vormen.

Mockup - studiegids A.L.P. Opleidingen
Alle opleidingen overzichtelijk op een rij?

Vul onderstaand formulier in en download onze  studiegids!

"*" geeft vereiste velden aan

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?