Wat is code 95?

Ieder transportbedrijf met chauffeurs komt in aanraking met Code 95. Maar wat is Code 95? Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs van chauffeurs. Deze code staat achter een voertuigcategorie. Voor beroepschauffeurs in heel Europa is dit vereist. De code is vijf jaar geldig. Door het volgen van nascholing kan deze verlengd worden.

Nascholing Code 95

Sinds 2008 is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en het rijbewijs D aangescherpt. Beroepschauffeurs in heel Europa moeten nu voldoen aan 35 uur nascholing per vijf jaar. Dit wordt op het rijbewijs bijgeschreven als Code 95.

Van de 35 uur nascholing moeten 7 uur praktijk zijn. De overige 28 uur mogen bestaan uit theorie-opleidingen. Er moet minstens één opleiding gevolgd worden met een veilgheidsthema. Als je meer dan de verplichte 35 uur nascholing hebt gevolgd binnen vijf jaar, kan je deze uren niet meenemen voor de volgende nascholing. De volledige 35 uur nascholing moet dan weer opnieuw gevolgd worden om Code 95 bij te laten schrijven op je rijbewijs.

Controle Code 95

Waarom is Code 95 ingevoerd?

In de Richtlijn Vakbekwaamheid staat dat wanneer de Code 95 is behaald een rijbewijshouder vakbekwaam is om bepaalde voertuigen beroepsmatig te besturen. Deze richtlijn geldt voor alle EU-beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. De invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid moet zorgen voor:

  • Gelijke eisen voor alle Europese beroepschauffeurs
  • Een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs
  • Beter imago van beroepschauffeurs
  • Vermindering van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu
  • Minder verkeersdoden

Lees meer over de voordelen van Code 95

A.L.P. Opleidingen

Het kost veel tijd en energie om de Code 95 punten van al je chauffeurs bij te houden. Hierin kunnen wij je ontzorgen. Wij zorgen dat iedere chauffeur in de periode van 5 jaar de verplichte 35 uur heeft gehaald. De adiministratieve werkzaamheden worden je uit handen genomen en je krijgt toegang tot ons klantenportaal. Hierin staat een duidelijk overzicht van de behaalde uren van al jouw chauffeurs.

Neem contact met ons op om een opleiding in te plannen of om volledige ontzorging van de Code 95 uren te regelen.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
1
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?