Hoe controleert u uw CODE 95 punten en wanneer moet u verlengen?

Eerder schreven we al over CODE 95 in ons blog “CODE 95: wat is het en 4 voordelen”. Maar wanneer moet u hier eigenlijk aan voldaan hebben en wie controleert dat?

Voor iedereen die in september 2009 al vrachtwagenchauffeur was

Als u vóór september 2009 al een rijbewijs C had, valt u binnen de overgangsregeling. Die schrijft namelijk voor dat er een uitloop van 7 jaar was (dus tot 2016) om het verplichte aantal van 35 CODE 95 punten te halen. Het volgende peilmoment voor die vrachtwagenchauffeurs is 5 jaar later, dus 2021.

Voor iedereen die na september 2009 vrachtwagenchauffeur werd

Heeft u uw rijbewijs C na september 2009 gehaald? Dan had binnen vijf jaar na het halen van uw rijbewijs de CODE 95 punten moeten halen. De datum waarop u dus uiterlijk weer opnieuw deze moet halen is dus afhankelijk van de datum waarop u uw rijbewijs C gehaald heeft. Heeft u bijvoorbeeld uw rijbewijs C in maart 2012 gehaald, dan had u tot maart 2017 om uw CODE 95 punten te behalen. U moet dan uiterlijk in maart 2022 opnieuw uw CODE 95 punten behalen.

Wat kunt u doen om uw CODE 95 te behouden?

Allereerst wilt u misschien weten hoe u er voor staat.  Dat kunt u bekijken via de website van het CBR. Daar logt u in met uw DigiD, zodat u uw huidige CODE 95 punten kunt zien.

Heeft u nog niet het verplichte aantal van 35 nascholingsuren gevolgd sinds CODE 95 voor het laatst op uw rijbewijs is bijgeschreven? Dan moet u zich snel inschrijven voor opleidingen die mee tellen voor CODE 95. Let op: per iedere periode van 5 jaar moet u minstens één dag een praktijkcursus volgen om te voldoen aan de eisen voor CODE 95.

Verder moet u op de volgende dingen letten:

  • Zorg dat u uw rijbewijs tijdens een cursus altijd bij u heeft.
  • Wees op tijd. Als u te laat bent, telt de gehele cursus niet meer mee voor CODE 95.
  • Teken de presentielijst zowel aan het begin van de cursusdag als aan het einde.
Controle Code 95 punten

Welke opleidingen moet u volgen?

Dat is sterk afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent. Ook belangrijk is het om te weten welke CODE 95 punten u sinds uw laatste bijschrijving al gehaald heeft. Voor een advies op maat raden wij u aan om contact op te nemen met A.L.P. Opleidingen via 036 – 535 07 07. A.L.P. Opleidingen biedt naast een ruim aanbod ook complete CODE 95 pakketten aan. Dit is een ideale optie voor wie nog geen enkel CODE 95 punt heeft gehaald sinds zijn laatste bijschrijving. De pakketten beslaan allemaal exact 35 uur en bevatten allemaal minimaal één praktijkdag. Bent u daarnaast ook nog eens aangesloten bij SOOB? Dan kan A.L.P. Opleidingen de CODE 95 pakketten ook nog eens met subsidie aanbieden! Informeer naar de mogelijkheden.
Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we met uw gegevens? Bekijk ons Privacy Statement.

Chat openen
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?